среда, 18 апреля 2012 г.

Пенсійне забезпечення громадян України, які постійно працюють за кордоном.


Від клієнта почув таке питання:
"Мій чоловік є громадянином України і постійно проживає на території України, але постійно їздить на заробітки до Росії. Роз’ясніть будь-ласка чи матиме він в майбутньому право на отримання пенсії в Україні?"
Вважаю, що відповідь на це запитання буде корисна та цікава не лише тій жінці, яка до мене звернулась, а й досить широкій аудиторії, так як заробітчан українського поїодження за останніми офіційними даними налічується близько 7 мільйонів чоловік. Вражає, чи не так?...
Отже, відповідь на поставлене питання є такою:


"Ваші побоювання цілком справедливі, адже за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на пенсію виникає лише при одночасній наявності декількох умов: 1) особа повинна бути застрахована в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування; 2) досягнення встановленого законом пенсійного віку, який за загальним правилом для чоловіків становить 60 років, але він може варіюватися в залежності від категорій працівників; 3) наявність визначеного законом пенсійного страхового стажу. Страховий стаж -  період ,  протягом  якого  особа підлягає  загальнообов'язковому  державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
У випадку з вашим чоловіком саме відсутність певного періоду страхового стажу може стати на перепоні для отримання в майбутньому пенсійних виплат. Закон встановив, що мінімальний страховий стаж, за яким особа набуває право на отримання пенсії за віком повинен становити не менше 15 років.
Як же вам можна зарадити в такій ситуації? На щастя, вихід є. Стаття 12 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачає такий інститут як добровільна участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Даний інститут передбачає можливість для громадян України, які працюють закордоном отримувати в майбутньому пенсійні виплати.
Для добровільної участі в системі у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування особи подають до територіального  органу  Пенсійного  фонду  за  місцем  проживання відповідну  заяву  за  формою,  встановленою правлінням Пенсійного фонду, та документи за затвердженим ним переліком. З особою,  яка подала заяву про добровільну участь у  системі загальнообов'язкового     державного    пенсійного    страхування, територіальним органом Пенсійного фонду в термін не пізніше ніж 30 календарних  днів  з  дня  отримання заяви укладається договір про добровільну  участь  у  системі  загальнообов'язкового  державного пенсійного страхування  відповідно до  типового  договору,  що  затверджується  правлінням Пенсійного фонду. В даному договорі встановлюється: 1) вид системи   загальнообов'язкового   державного   пенсійного страхування, у якій особа братиме участь; 2) термін дії договору; 3) розмір та порядок сплати страхових внесків; 4) умови набуття  застрахованою особою права на пенсійні виплати; 5) умови розірвання договору; 6) права та  обов'язки  сторін,   відповідальність   сторін   за невиконання або неналежне виконання умов договору та інші умови встановлені за згодою сторін.
Таким чином, ваш чоловік, регулярно сплачуючи страхові внески до Пенсійного фонду України, забезпечить своє майбутнє право на отримання пенсії."

З повагою, RexMaxim.

Комментариев нет:

Отправить комментарий